Właściciele firm i przedsiębiorstw związanych z produkcją i obrotem żywności wiedzą, że jednym z podstawowych warunków odpowiadających za ich właściwą pracę jest ochrona przed szkodnikami. Kodeks Żywnościowy określaja założenia, które muszą być spełnione dla zapewnienia bezpieczeństwa produkcji żywności, pasz, leków i opakowań bezpośrednich żywności. Codex Alimentarius i programy wstępne są fundamentem dla wszystkich przepisów prawa i standardów jakości dotyczących produkcji i obrotu żywnością.
Szkodniki pojawiające się w zakładach produkujących artykuły spożywcze mogą przenosić wirusy, bakterie a także inne zanieczyszczenia. Każda firma działająca w takiej branży mysi zostać objęta ochroną przed różnego rodzaju zagrożeniami ze strony gryzoni lub owadów.
Rozwiązania z zakresu usług DDD – czyli dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji pozwalają na skuteczną ocenę i zabezpieczenie każdego etapu obrotu żywności począwszy od produkcji przez magazynowanie aż po serwowanie lub sprzedaż. Do podstawowych czynników decydujących o rodzaju zagrożenia należy szereg czynników, które wymagają fachowej oceny i wdrożenia odpowiednich procedur zgodnych z obowiązującymi przepisami.
Od czego zależy dobór odpowiednich metod walki ze szkodnikami:
- Profil działalności firmy,
- Stan techniczny budynku i jego otoczenie,
- Ilość pomieszczeń,
- Obecność i wielkość hal magazynowych,
Zakłady produkcji żywotności wykorzystujące produkty pochodzenia roślinnego jak zboża lub nasiona będą bardziej narażone na występowanie gryzoni takich jak myszy oraz szczury, które zaliczane są do gatunków gryzoni wszystkożernych. Myszy mogą zostawiać nieczystości i powodować straty w zapakowanych produktach i półproduktach. Szczury natomiast stanowią duże zagrożenie dla zdrowia człowieka ze względu na przenoszenie licznych chorób.
Przedsiębiorstwa zajmujące się handlem świeżymi produktami i serwowaniem żywności w większym stopniu narażane są na pojawienie się insektów takich jak karaczany, mrówki, muchy, które mogą przenosić wirusy lub bakterie. Insekty przyczyniają się do przenoszenia bakterii na produkty żywnościowe i tym samym przyczyniając się do wywoływania różnych chorób jak salmonelloza, czy czerwonka, oraz wywoływania zatruć pokarmowych.
Rodzajem zabezpieczenia zakładu produkcyjnego powinna zająć się profesjonalna firma, świadcząca usługi z zakresu działań DDD. Przeszkolony personel będzie mógł w odpowiedni sposób dobrać rodzaj i metodę wali ze szkodnikami oraz insektami.
Wraz z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej w naszym kraju firmy produkujące, przetwarzające oraz serwujące żywność mają obowiązek wdrożyć system HACCP. Jest to postępowanie mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, od strony jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji żywności.
HACCP ma również na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń i pozwala na uzyskanie pewności, że zakład zrobił wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta.